otrdiena, 2016. gada 18. oktobris

Pablo Pineda

Šodienas plānā viens varen iedvesmojošs vīrs, vārdā Pablo Pineda (Pablo Pineda). Man, protams, gribas uzreiz sākt ar to, kāpēc esmu viņu izvēlējusies, tomēr, lai saglabātu intrigu, sākšu no paša sākuma... :)




Pablo Pineda dzimis 1974. gadā Spānijā, Malagā. Viņa bērnība bija apmēram tāda pati kā lielākajai daļai bērnu ar Dauna sindromu. Tomēr sindroms viņa mājās nebija centrālais notikums, un Pablo vecāki izturējās pret viņu tāpat kā pret citiem bērniem, tajā skaitā viņa diviem brāļiem.
Visgrūtākais periods Pablo dzīvē bija vidusskolas gadi, kad viņš saskārās ar skolas biedru cietsirdību un izsmieklu. Taču Pablo māte vienmēr viņu uzmundrināja un nebeidza atkārtot, ka viņš ir tāds pats kā citi un ka viņam jāturpina mācīties, un, kad Pablo sāka gūt panākumus, viņš izpelnījās gan kolēģu, gan skolotāju uzticību un spēja pierādīt, ka ir centīgs un varošs skolēns.
21 gada vecumā Pablo Pineda nolēma iestāties universitātē, lai studētu pedagoģiju (un vienlaikus sāka pētīt literatūru par cilvēkiem ar Dauna sindromu, secinādams, ka uzrakstītais lielākoties ir nepatiess (un viņam tiešām bija, ar ko šo informāciju salīdzināt)).
Pablo Pineda absolvēja universitāti 1999. gadā un kļuva par pirmo eiropieti ar Dauna sindromu, kurš ieguvis bakalaura grādu (Pedagoģijas psiholoģijā).


 2009. gadā uz ekrāniem parādījās filma "Yo, también" ("Es arī"), kurā Pablo ir viens no galvenajiem varoņiem. Filmas sižets ir diezgan tuvs viņa paša dzīvesstāstam, un Pablo atklāj, ka šajā filmā parādīti jautājumi, par kuriem iepriekš tika klusēts, piemēram, cilvēku ar Dauna sindromu seksualitāte un "pasaulīgās" jūtas. Par šo lomu Pablo saņēmis Sudraba gliemežvāku (Silver Shell Award).

Starpcitu, filmu var noskatīties vietnē youtube.com (ar titriem angļu valodā!).



2010. gadā Pineda tika uzaicināts piedalīties konferenču ciklā dažādās valstīs, lai stāstītu par darba iespējām cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.


Lai nešķistu par maz, 2013. gadā tiek publicēta Pinedas grāmata par izglītību cilvēkiem ar attīstības traucējumiem "El reto de aprender" ("Mācīšanās izaicinājums"), kurā viņš skaidro savu redzējumu par izglītību, motivāciju, labu skolotāju, ģimeni, kolēģiem, "citiem" sabiedrībā, daudzveidīgām mācību metodēm un stratēģijām.


Pablo Pineda ir strādājis par skolotāju sākumskolā, piedalījies TED Talks un pašreiz, sadarbojoties ar Adeko fondu (Adecco Foundation), attīsta integrācijas programmu cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. 


 Un pašā noslēgumā - visjaukākais Pablo Pinedas citāts:
"Es neciešu no Dauna sindroma, esmu ar to pagodināts."

*Izmantotie raksti:
1) La extraordinaria vida de Pablo Pineda, un "sindrome de Down a mucha honra" (20.03.2015.)
2) Meet Pablo Pineda (24.03.2016.)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru